joi, 7 iulie 2016

Arad Land Art pe Deschide.md

aici



13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania, în perioada 1-10 iulie, au Valea Mureșului din Arad ca loc de joacă. Simpozionul internațional de land art / instalații sit specific este susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad și-i are ca parteneri pe UAP Arad și Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie artiștii își fac lucrările la Atelierele Pădurice și Faleza Mureșului, iar de pe 11 iulie până la sfârșitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureș.
Iată participanții: din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântul Gheorge,  Miruna Moraru din București
Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lientz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania. Artiștii țin de domenii diferite, sunt pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile, iar ca scriitori am avut onoarea de-a fi invitați subsemnatul și Moni Stănilă. Curator al proiectului este Anamaria Șerban.
Deja am cercetat Valea Mureșului, unde va fi amplasată expoziția, este un spațiu foarte frumos și generos pentru artă. Am văzut și cum prind contur primele lucrări, sunt foarte curios cum vor arăta în forma finală, dar sunt sigur că se vor amplasa perfect pentru o lună pe malul Mureșului. La vernisaj vor avea loc și acțiuni performative. De la începutul lui august lucrările vor putea fi demontate și montate în alte părți.
Pentru mine, ca scriitor și ca om care este interesat de arta contemporană, este foarte interesantă această tabără. În primul rând mă bucur mult să cunosc artiștii, să văd ce direcții ia arta, cum poate fi ea integrată în spațiu, să cercetez legătura dintre vizual și limbaj. De multe ori, așa cum spune Moni Stănilă, între scriitorii și artiștii plastici români există o mare ruptură, ceea ce nu-i normal. Mai ales când te gândești la oamenii de artă din alte țări sau la perioada interbelică românească. Este extraordinar că simpozionul este susținut de  Centrul Municipal de Cultură Arad, ceea ce mă face să visez la momentul în care și Direcția Cultură a Chișinăului va susține proiectele culturale adevărate, nu doar concerte de muzică ușoară cu aceiași 2-3 artiști. Acțiuni similare în Chișinău organizează doar Asociația Obeliht, dar cu fonduri pe care le au în general din străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu