marți, 20 decembrie 2016

miercuri, 20 iulie 2016

Deschide.md: Simpozionul Arad Land Ard

AICI cu fotografiile lucrărilor la sfârșit

17.07.2016 14:49
de: Alexandru Vakulovski (autor)


Simpozionul Arad Land Art s-a încheiat. Vernisajul a avut loc pe 10 iulie, pe faleza Mureșului. De pe 1 iulie 13 artiști din diferite țări și-au creat lucrările, care vor putea fi văzute de arădeni până la sfârșitul lunii. În ultimele zile, grupului s-a alăturat Ilie Duță, care a montat în parc o piatră adusă din Austria. Același lucru va face și cu o piatră din România, pe care o va monta într-un parc din Austria. Din Timișoara a venit și Ana Pușcașu, interesată de eveniment pentru a scrie în revista Orizont. Supervizorul taberei a fost sculptorul Dumitru Șerban, care pe lângă sfaturile utile, rezolva și treburile administrative. Dumnealui mi-a povestit că cei mai buni elevi de-ai săi de la universitate sunt basarabenii, fapt care m-a bucurat, desigur. Seara, în timpul liber, când mergeam la terasa Perla ca să vizionăm meciurile, ni se alătura aproape zilnic muzicianul și omul de radio Cătălin Galben, dar și alți oameni de artă din Arad. Deși la terasă nu se făceau rezervări, chelnerul nostru ne păstra masa când îl anunțam că vom veni – până la urmă a făcut și el parte din gașcă.
Zilele au trecut foarte repede la Arad. Unii artiști au venit la simpozion cu o idee, dar au făcut altceva. Alții și-au perfecționat lucrările colaborând cu ceilalți artiști. De fapt, tabăra a fost și o școală, pentru că artiștii erau din domenii diferite și aveau ce învăța unul de la altul.
Vernisajul a fost unul călduros și prietenos. Poate că ar trebui să spun răcoros, ținând cont de vreme. Faleza s-a umplut de oameni care apucaseră să vadă montarea lucrărilor, dar și de mulți care auziseră de eveniment și încă nu știau cum decurg lucrurile. Am avut impresia că toți au fost mulțumiți. Sper că la anul Arad Land Art va continua, căci începutul a fost bun.

duminică, 17 iulie 2016

Jurnal arădean: Au faleza pentru o lună


Au faleza pentru o lună

Arad Land Art, pe Faleza Mureşului FOTO: I.P.
Arad Land Art, pe Faleza MureşuluiFOTO: I.P.

Arad Land Art, între 1 şi 30 iulie, sau mai exact Faleza Mureşului a devenit locul de „joacă” pentru artişti români şi străini.
SIMPOZION. Unui număr de 13 artişti din România, Moldova, Austria şi Germania, li s-a oferit, în perioada 1-10 iulie, Faleza Mureşului din Arad ca loc de „joacă”. Despre ce e vorba mai exact? Despre „Simpozionul internaţional de land art/instalaţii sit specific”, un eveniment susţinut de Centrul Municipal de Cultură Arad şi care îi are ca parteneri pe Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Arad şi Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie, artiştii şi-au creat efectiv lucrările, la atelierele Pădurice şi pe Faleza Mureşului, iar din 11 iulie şi până la sfârşitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureş. Şi deja operele de artă i-au vrăjit pe arădeni, care au rămas minute bune în faţa fiecărei lucrări pentru a o admira şi a citi dincolo de ea.
Vernisajul Land Art Arad 2016 a avut loc duminică, de la ora 20.00, în absenţa a două lucrări care au fost furate, din păcate, în noaptea de 9 spre 10 iulie şi care vor fi refăcute de artişti în această perioadă.
Artiştii care expun
Participanţii la Arad Land Art 2016 sunt: din Timişoara – Ligia Seculici şi Rareş Moldovan, din Arad – Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brănduşescu Rubel, Anamaria Şerban, din Sfântu Gheorge – Eszter Peter, din Bucureşti – Miruna Moraru, din Lienz (Austria) – Emanuela Zapototchi-Cadariu şi din Oschersleben (Germania) – Michael Wieczorek. Au poposit la Arad pentru a da viaţă Falezei Mureşului pictori, sculptori, arhitecţi, reprezentanţi ai artelor textile, dar şi scriitori, din acest domeniu fiind invitaţi în municipiu Alexandru Vakulovski şi Moni Stănilă. Curatorul acestui proiect este arădeanca Anamaria Şerban.
La vernisajul expoziţiei de pe faleză au avut loc şi acţiuni performative. Grăbiţi-vă însă să vedeţi creaţiile artiştilor de pe Faleza Mureşului pentru că la începutul lui august lucrările vor putea fi demontate şi montate în alte părţi.
Vizual şi limbaj
„Pentru mine, ca scriitor şi ca om care este interesat de arta contemporană, este foarte interesantă această tabără. În primul rând mă bucur mult să cunosc artiştii, să văd ce direcţii ia arta, cum poate fi ea integrată în spaţiu, să cercetez legătura dintre vizual şi limbaj. De multe ori, aşa cum spune Moni Stănilă, între scriitorii şi artiştii plastici români există o mare ruptură, ceea ce nu-i normal. Mai ales când te gândeşti la oamenii de artă din alte ţări sau la perioada interbelică românească. Este extraordinar că simpozionul este susţinut de Centrul Municipal de Cultură Arad, ceea ce mă face să visez la momentul în care şi Direcţia Cultură a Chişinăului va susţine proiectele culturale adevărate, nu doar concerte de muzică uşoară cu aceeaşi 2-3 artişti”, spune despre evenimentul de pe malul râului Mureş scriitorul Alexandru Vakulovski.

& AICI

Artiştii au primit Faleza!

Arta a luat cu asalt malul Mureşului Foto: Iza Pal
Arta a luat cu asalt malul MureşuluiFOTO: IZA PAL

Arad Land Art, între 1 şi 30 iulie, sau mai exact faleza Mureşului a devenit locul de „joacă” pentru 13 artişti din România şi din străinătate.
Arad. Unui număr de 13 artişti din România, Moldova, Austria şi Germania, li s-a oferit, în perioada 1-10 iulie, Faleza Mureşului din Arad ca loc de „joacă”. Despre ce e vorba mai exact? Despre „Simpozionul internaţional de land art/instalaţii sit specific”, un eveniment susţinut de Centrul Municipal de Cultură Arad şi care îi are ca parteneri pe Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Arad şi Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie, artiştii şi-au creat efectiv lucrările, la atelierele Pădurice şi pe Faleza Mureşului, iar din 11 iulie şi până la sfârşitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureş. Şi deja operele de artă i-au vrăjit pe arădeni, care au rămas minute bune în faţa fiecărei lucrări pentru a o admira şi a citi dincolo de ea.
Vernisajul Land Art Arad 2016 a avut loc duminică, de la ora 20.00, în absenţa a două lucrări care au fost furate, din păcate, în noaptea de 9 pe 10 iulie şi care vor fi refăcute de artişti în această perioadă.
Artiştii care expun
Participanţii la Arad Land Art 2016 sunt: din Timişoara – Ligia Seculici şi Rareş Moldovan, din Arad – Diana Bota- Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brănduşescu Rubel, Anamaria Şerban, din Sfântu Gheorge – Eszter Peter, din Bucureşti – Miruna Moraru, din Lienz (Austria) – Emanuela Zapototchi- Cadariu şi din Oschersleben (Germania) – Michael Wieczorek. Au poposit la Arad pentru a da viaţă falezei Mureşului pictori, sculptori, arhitecţi, re­­prezentanţi ai artelor textile, dar şi scriitori, din acest domeniu fiind invitaţi în municipiu Alexandru Vakulovski şi Moni Stănilă. Curatorul acestui proiect este arădeanca A­­namaria Şerban.
JA-A.B.

aradculture: ARAD LAND ART @ FALEZA MUREȘULUI

Un text "un pic" plagiat de la frații basarabeni de pe deschide.md. Fără sfârșitul care se referea la Chișinău :) AICI   

ARAD LAND ART @ FALEZA MUREȘULUI


1 – 30 IULIE
FALEZA MUREȘULUI


13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania, în perioada 1-10 iulie, au Faleza Mureșului din Arad ca loc de joacă. Simpozionul internațional de land art / instalații-sit specific este susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad și-i are ca parteneri pe UAP Arad și Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie artiștii își fac lucrările la Atelierele Pădurice și Faleza Mureșului, iar de pe 11 iulie până la sfârșitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureș.


Participanții la Arad Land Art 2016 sunt: din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântu Gheorge, Miruna Moraru din București, Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lienz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania. Artiștii țin de domenii diferite, sunt pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile, iar ca scriitori sunt invitați Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă. Curator al proiectului este Anamaria Șerban.





Special Arad: Arta remodelează Faleza Mureșului printr-un simpozion internațional

AICI


Simpozionul internațional Arad Land Art, a cărei fază incipientă a debutat în 1 iulie (în cadrul atelierelor UAP) s-a mutat, începând de ieri seară, în spațiu deschis, pe faleza Mureșului, în zona parcului Europa.
Evenimentul organizat de CMCA împreună cu UAP – filiala Arad și Facultatea de Arte UVT reunește lucrările de artă a 13 artiști din țară și din străinătate.
Sunt instalații-sit specifice care pot fi numite «land art» în sensul larg al cuvântului. Este artă în spațiul public și mai ales în cel parțial natural, reprezentând o întâlnire într-o zonă deschisă între artiști și public, pe care ni-l dorim să devină participant. Lucrările sunt deschise către joc și orice participare. Sunt opere construite și unele țesute”, a spus curatorul simpozionului, Anamaria Șerban.
Artiștii participanți sunt următorii:
– din Arad: Camil Păcurar, Diana Lucaci-Bota, Delia Brândușescu, Anamaria Șerban, Cosmin Moldovan
– din Timișoara:  Ligia Seculici și Rareș Moldovan
– din București: Miruna Moraru
– din Sfântu Gheorghe: Péter Eszter
– din Austria: Emanuela Zapotoțchi
– din Germania: Michael Wieczorek
– din Republica Moldova: Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă
În ceea ce privește miza simpozionului, Anamaria Șerban ne-a spus că se dorește o conexiune între diferite arte, fiind implicați poeți, arhitecți și artiști din două tabere (textiliști și sculptori) care lucrează fiecare cu spațiul (obiectul 3D).
În următoarele zile, cei 13 artiști își vor instala fiecare lucrările în locurile alese de pe faleza Mureșului, iar vernisarea lor va avea loc în data de 10 iulie , începând cu ora 20:00, moment în care sunt planificate și mai multe activități de tip art performance. Lucrările vor rămâne expuse până în data de 30 iulie.
Sperăm la o viitoare ediție în care să intervenim asupra terenului și a peisajului, nu în oraș ci în zonele inerte, în valea Mureșului, adică toată zona care nu reprezintă un parc amenajat”, a spus Anamaria Șerban.
Raluca Medeleanu, 8 iulie 2016, 2:42 PM

Pe vestic.ro: Expoziţia Land Art Arad 2016 prădată de hoţi

AICI


(FOTO) Expoziţia Land Art Arad 2016 prădată de hoţi

in Eveniment | 11 Iulie 2016, 03:50 | 1 comentariu
Trimite unui prieten
   In seara de 10 iulie, pe Faleza Mureului a avut loc vernisarea expozitiei Land Art Arad 2016, in prezenta unui restrans public iubitor de arta.


In seara de 10 iulie, pe Faleza Mureului a avut loc vernisarea expozitiei Land Art Arad 2016, in prezenta unui restrans public iubitor de arta.






Land Art, arta cu natura si in natura, este un concept artistic aparut in Statele Unite in anii ’50, care, iata ca dupa mult timp isi dezvolta radacini si in Arad. Imbina arta cu mesajul social sau ecologic, fiind defapt o maniera a artistilor de a atrage atentia asupra modificarilor dramatice pe care le sufera mediul inconjurator.






Cei 13 artisti expozanti de pe Faleza Muresului sunt din Romania, Moldova, Austria si Germania. Mai precis din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântul Gheorge, Miruna Moraru din București, Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lientz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania.






Toate lucrarile expuse sunt instalatii cu sit specific create pentru peisaj si in peisaj, structuri usoare create din materiale textile, lemn sau metal, prin asamblare sau impletire. Cei interesati de arta contemporana, le mai pot vedea amplasate in parc inca o luna. Asta in cazul in care „colectionarii de arta” din Arad vor rezista tentatiei de a-si insusi aceste creatii, asa cum s-a intamplat cu doua dintre ele: au disparut fara urma de pe o zi pe alta!






Simpozionul international Land Art Arad 2016 a fost sustinut de Centrul Municipal de Cultura Arad si i-a avut ca parteneri pe Uniunea Artistilor Plastici Arad și Facultatea de Arte din cadrul Universitatii de Vest Timisoara. Curator proiect - Anamaria Serban.






sâmbătă, 16 iulie 2016

Pe Aradon - Artiştii au primit faleza Mureşului pentru o lună

AICI    

Artiştii au primit faleza Mureşului pentru o lună

De Adriana Barbu
1Comentariu
Artiştii au primit faleza Mureşului pentru o lună © FOTO: Iza Pal
Arad Land Art, între 1 şi 30 iulie, sau mai exact faleza Mureşului a devenit locul de „joacă” pentru 13 artişti din România şi din străinătate.
Unui număr de 13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania, li s-a oferit, în perioada 1-10 iulie, Faleza Mureșului din Arad ca loc de „joacă”. Despre ce e vorba mai exact? Despre „Simpozionul internațional de land art/instalații sit specific”, un eveniment susţinut de Centrul Municipal de Cultură Arad și care îi are ca parteneri pe Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) Arad și Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie, artiștii şi-au creat efectiv lucrările, la atelierele Pădurice și pe Faleza Mureșului, iar din 11 iulie şi până la sfârșitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureș. Şi deja operele de artă i-au vrăjit pe arădeni, care au rămas minute bune în faţa fiecărei lucrări pentru a o admira şi a citi dincolo de ea.
Vernisajul Land Art Arad 2016  a avut loc duminică, de la ora 20.00, în absenţa a două lucrări care au fost furate, din păcate, în noaptea de  9 pe 10 iulie şi care vor fi refăcute de artişti în această perioadă.

Artiştii care expun

Participanții la Arad Land Art 2016 sunt: din Timișoara – Ligia Seculici și Rareș Moldovan, din Arad – Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, din Sfântu Gheorge – Eszter Peter, din Bucureşti – Miruna Moraru, din Lienz (Austria) – Emanuela Zapototchi-Cadariu şi din Oschersleben (Germania) – Michael Wieczorek. Au poposit la Arad pentru a da viaţă falezei Mureşului pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile,  dar şi scriitori, din acest domeniu fiind invitaţi în municipiu Alexandru Vakulovski și Moni Stănilă. Curatorul acestui proiect este arădeanca Anamaria Șerban.


joi, 7 iulie 2016

Arad Land Art pe Deschide.md

aici



13 artiști din România, Moldova, Austria și Germania, în perioada 1-10 iulie, au Valea Mureșului din Arad ca loc de joacă. Simpozionul internațional de land art / instalații sit specific este susținut de Centrul Municipal de Cultură Arad și-i are ca parteneri pe UAP Arad și Facultatea de Arte UVT. Între 1-10 iulie artiștii își fac lucrările la Atelierele Pădurice și Faleza Mureșului, iar de pe 11 iulie până la sfârșitul lunii, arădenii le pot vedea instalate pe malul râului Mureș.
Iată participanții: din Timișoara au venit Ligia Seculici și Rareș Moldovan, arădenii Diana Bota-Lucaci, Cosmin Moldovan, Camil Păcurar, Delia Brăndușescu Rubel, Anamaria Șerban, Eszter Peter din Sfântul Gheorge,  Miruna Moraru din București
Emanuela Zapototchi-Cadariu din Lientz, Austria și Michael Wieczorek, Oschersleben, Germania. Artiștii țin de domenii diferite, sunt pictori, sculptori, arhitecți, reprezentanți ai artelor textile, iar ca scriitori am avut onoarea de-a fi invitați subsemnatul și Moni Stănilă. Curator al proiectului este Anamaria Șerban.
Deja am cercetat Valea Mureșului, unde va fi amplasată expoziția, este un spațiu foarte frumos și generos pentru artă. Am văzut și cum prind contur primele lucrări, sunt foarte curios cum vor arăta în forma finală, dar sunt sigur că se vor amplasa perfect pentru o lună pe malul Mureșului. La vernisaj vor avea loc și acțiuni performative. De la începutul lui august lucrările vor putea fi demontate și montate în alte părți.
Pentru mine, ca scriitor și ca om care este interesat de arta contemporană, este foarte interesantă această tabără. În primul rând mă bucur mult să cunosc artiștii, să văd ce direcții ia arta, cum poate fi ea integrată în spațiu, să cercetez legătura dintre vizual și limbaj. De multe ori, așa cum spune Moni Stănilă, între scriitorii și artiștii plastici români există o mare ruptură, ceea ce nu-i normal. Mai ales când te gândești la oamenii de artă din alte țări sau la perioada interbelică românească. Este extraordinar că simpozionul este susținut de  Centrul Municipal de Cultură Arad, ceea ce mă face să visez la momentul în care și Direcția Cultură a Chișinăului va susține proiectele culturale adevărate, nu doar concerte de muzică ușoară cu aceiași 2-3 artiști. Acțiuni similare în Chișinău organizează doar Asociația Obeliht, dar cu fonduri pe care le au în general din străinătate.

Începem!